OM OSS

VÅR HISTORIA

En hyllning till nyrenässansens storslagenhet

På en av Göteborgs mest framträdande adresser reser sig Dicksonska Palatset, ett mästerverk från 1862 som bär med sig en historia lika magnifik som dess arkitektur. Ursprungligen uppfört som bostad åt Oscar Dickson och hans familj, är byggnaden ett uttryck för deras engelska rötter. Ritad av den framstående engelske arkitekten William Allen Boulnois – som tidigare imponerat med Villa Överås åt Oscars bror James – är palatset en hyllning till både familjens förmögenhet och deras förfinade smak. Med hantverkare och material influgna från England fick huset en distinkt brittisk prägel, vilket gör det till ett unikum i Göteborgs stadsbild.

Palatset är en hyllning till nyrenässansens storslagenhet. Fasaden pryds av en rustik sockelvåning som bär upp eleganta linjer och ett förfinat valmat tak. Interiören var vid invigningen en av stadens mest extravaganta. Rummen var organiserade kring en imponerande huvudtrappa som svepte besökaren upp till sällskapsrum av enastående prakt, en salong där ljuskronor skimrade mot rikt dekorerade väggar, och privata sovrum fyllda av elegans och funktion.

Efter Oscar Dicksons bortgång 1897 förblev palatset i familjens ägo fram till 1923, då det fick ett nytt syfte som Margaretaskolan, en hushållsskola för unga kvinnor. Under årens lopp har huset tjänat många ändamål – från att vara turistbyrå och konstgalleri på 1970-talet till att 1973 bli byggnadsminnesförklarat, en status som befäster dess betydelse i Göteborgs historia.

Idag står Dicksonska Palatset som ett strålande exempel på 1800-talets arkitektoniska visioner. Efter en omfattande renovering i samarbete med Higab är huset redo för en ny era. Med dess två nedre våningar planerade att bli en exklusiv restaurang- och festvåning, kommer palatset snart återigen fyllas av liv, skratt och samtal. Det står redo att inte bara bevara sin historia, utan också att skapa nya minnen som en del av stadens levande kulturarv.

PRENUMERERA PÅ
WEEKEND NYHETSBREV